//Чага гъба: Девет потенциални ползи за здравето

Чага гъба: Девет потенциални ползи за здравето

Чага гъбата расте върху брези в северното полукълбо. Тя прилича повече на тъмна купчина мръсотия, отколкото на гъба, но се отличава от другите растения от оранжевата си тъкан.

Лекарите, защитници на алтернативната медицина и изследователите все повече се интересуват от потенциалните ползи за здравето на гъбата Chaga (Inonotus obliquus). Някои изследвания върху гъбата са давали обещаващи резултати.

Девет потенциални ползи

В тази статия разглеждаме потенциалните ползи за здравето на гъбките Chaga и изследванията зад претенциите.

1. Хранителни плътни суперхрани

Чага гъбите са богати на голямо разнообразие от витамини, минерали и хранителни вещества, включително:

• В-комплексни витамини
• витамин D
• калий
• рубидий
• цезий
• аминокиселини
• влакно
• мед
• селен
• цинк
• желязо
• манган
• магнезиев
• калций

2. Предотвратяване и борба с рака

Все по-често изследователите приемат сериозно възможността чага гъбите да могат да предотвратяват рака и да забавят растежа му.

Чага е богата на антиоксиданти, химикали, които помагат да се предотврати увреждането на клетките, причинено от свободните радикали или оксиданти. Когато тялото не е в състояние да произведе достатъчно антиоксиданти за предотвратяване на това увреждане, възниква оксидативен стрес. Оксидативния стрес може да причини рак и множество други здравословни проблеми.

Проучване от 2010 г. установи, че Чага може да забави растежа на белодробни, гръдни и цервикални ракови клетки в петриева чиния. В същото проучване също така е установено, че Чага може да забави растежа на тумори при мишки.

Изследване от 2009 г. установи, че тритерпените, съединенията, открити в Чага и някои други гъби, причиняват саморазрушаването на туморните клетки. За разлика от другите видове лечение на рак обаче, Чага изглежда не уврежда здравите клетки.

Въпреки че други проучвания са открили подобни обещаващи резултати, всички те са били проведени на животни или в лаборатория. За да докажат изчерпателно ползите от Чага, изследователите ще трябва да проведат обширни проучвания върху хората.

3. Намаляване на холестерола

Чага гъбите съдържат много антиоксиданти, които могат да редуцират липопротеините с ниска плътност (LDL), т.нар. “Лош” холестерол.

Високият холестерол е значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, така че гъбите могат да бъдат полезни в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания.

4. Забавяне на процеса на стареене

Оксидативният стрес причинява физически признаци на стареене, като бръчки, увиснала кожа и сива коса. Излагането на слънце, замърсяване и други източници на увреждане създават твърде много свободни радикали, които тялото да неутрализира, което ускорява стареенето на кожата.

На теория захранването на тялото с повече антиоксиданти може да забави процеса на стареене или дори да обърне видимите признаци на стареене.

Въпреки че нито една научноизследователска дейност не е окончателно свързана с Чага за ползите от анти-стареене, нейната ефективност в борбата с други форми на оксидативен стрес предполага, че тя също може да се бори със застаряването.

5. Намаляване на кръвното налягане

Изследванията показват, че оксидативният стрес е допринасящ фактор за високото кръвно налягане. Хората с високо кръвно налягане са по-предразположени към сърдечни пристъпи, инсулти и други сърдечно-съдови проблеми.

Антиоксидантите на Чага могат да имат потенциална роля за намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на лошо сърдечно-съдово здраве.

6. Подкрепа на имунната система

Цитокините са химическите пратеници на имунната система. Те са протеини, които играят жизненоважна роля в стимулирането на белите кръвни клетки, които са първата защитна линия на имунната система срещу редица заболявания.

Някои изследвания върху мишки показват, че Чага може да помогне за регулирането на производството на цитокини, подпомагайки имунната система, като помага на клетките да комуникират помежду си. Това би могло да помогне за борба с инфекциите, от леки настинки до животозастрашаващи заболявания.

7. Борба с възпалението

Когато тялото се бори с болест, възпалението подкрепя борбата. Но понякога възпалението преминава от краткосрочна атака към хроничен здравен проблем.

Някои заболявания, особено хронични състояния като ревматоиден артрит, са свързани с възпаление. Последни проучвания показват, че някои състояния, които не се считат за възпалителни, включително депресия, могат да се дължат частично на хронично възпаление.

Ролята на Чага в регулирането на производството на цитокини също може да помогне за контролиране на възпалението. Това показва ролята на Чага в борбата с автоимунните заболявания и евентуално други заболявания.

8. Намаляване на кръвната захар

Чага също може да има роля в борбата с диабета.

Изследване от 2006 г. установило, че гъбите от Чага могат да понижат кръвната захар при плъхове. Гризачите са генетично модифицирани, за да имат диабет и да бъдат затлъстели. След като ядат гъби на Чага в продължение на 8 седмици, нивата на кръвната им захар са по-ниски.

Въпреки че все още не е направено изследване върху хората, това предполага, че чага може да допринесе за алтернативно лечение на диабета в бъдеще.

9. Предотвратяване на нежелани лекарствени реакции

Изследванията все още са в начален стадий, но ако Чага се окаже ефективен при борбата със заболявания като рак и артрит, може да бъде алтернатива на традиционните лечения.

Лечението на хора с Чага гъби може да им попречи да претърпят страничните ефекти от други лечения, като химиотерапия, радиация и различни лекарства, предписани за хронични заболявания.

Как да използвате Чага гъби

Чага гъбата се предлага като добавка и в билкови чайове.

Хората, които планират да направят свои собствени добавки Чага, или които искат да включат Чага в диетата си, трябва да се консултират с лекар, преди да го направят. Правилният дневен прием на Чага варира в зависимост от целите на лечението.

Чага не е заместител на други форми на медицинска помощ, така че хората, които имат заболявания като рак, диабет или високо кръвно налягане, трябва да продължат с обичайната си терапия.

Вместо това, Чага може да се включи като добавка под ръководството на лекар.

Рискове от Чага гъби

Както при другите добавки и медикаменти, Чага носи някои рискове. Тя може също така да предизвика нежелани реакции и може да взаимодейства опасно с някои лекарства.

Тъй като Чага понижава кръвната захар, то може да бъде опасно за хората, приемащи инсулин и други лекарства за понижаване на кръвната захар.

За да се намали рискът от използване на Чага гъба, човек трябва да обмисли следното:

• Продължете да приемате всички предписани лекарства, тъй като Чага не е заместител на традиционната медицина.

• Кажете на лекар за всички лекарства, които използвате. Както при другите лекарства и добавки, Чага може да промени ефективността на различните лекарства.

• Запишете всички странични ефекти от използването на Чага. Макар и рядко, Чага може да предизвика алергична реакция при някои хора. Проблемът с дишането, промените в сърдечната честота и загубата на съзнание са медицински спешни случаи.

• Избягвайте да използвате други билкови добавки, докато приемате Чага, освен ако лекарят не посъветва друго.