//Актинична кератоза: Снимки, причини и превенция

Актинична кератоза: Снимки, причини и превенция

Актиничната кератоза е преканцерозен растеж на кожата, причинен от дългосрочно излагане на ултравиолетова светлина. Също така е известна като слънчева кератоза.

Актиничната кератоза често се появява в групи от няколко израстъка. Състоянието се появява най-често в зони на тялото, които са изложени на слънчева светлина редовно.

Преканцерозата означава, че състоянието може да прогресира до рак, ако не се лекува. В резултат на това актиничната кератоза трябва да се следи и лекува, ако е подходящо.

Какво представлява актиничната кератоза?

Актиничната кератоза е груб и често неравен пластир или лезия, която се образува върху кожата. Обикновено, активната кератоза се намира на скалпа, задната част на ръцете, лицето, ушите, задната част на предмишниците, врата и раменете.

Размерът на актиничната кератоза варира от малък до 2,5 см. или повече в диаметър. По същия начин вариациите на цветовете варират от светло до тъмно с вариации в пластирите.

Актиничната кератоза се развива в продължение на няколко години. В повечето случаи хората, които развиват актинична кератоза, са на 40 или повече години. Петната често растат с течение на времето.

Симптомите обикновено са ограничени до пластира на люспеста, разчленена кожа, която се образува. В повечето случаи няма други признаци на симптоми. Дори под грижата на лекар, много хора ще получат повтарящи се петна за остатъка от живота си.

Развитието на актиничната кератоза увеличава риска от рак на кожата. Ако е оставена нелекувана, актиничната кератоза може да се развие в сквамозен клетъчен карцином, който е вид рак на кожата.

Външен вид

Знаейки какво да потърси, може да помогне на човек да забележи активната кератоза на ранен етап, за да може да го доведе до вниманието на лекаря си.

Два случая на актинична кератоза няма да изглеждат еднакви, но те могат да споделят следните сходни характеристики:

 

• Червени люспи

• Повдигнати кръпки

• Кожни петна

• Текстура на шкурка

Причини

Актиничната кератоза се нарича редовно като слънчева кератоза. Това име описва причината за кожни лезии, които са свръхекспресия или увреждане, причинено от ултравиолетова (UV) светлина.

За разлика от слънчевото изгаряне, което е незабавна реакция при продължително излагане на ултравиолетова светлина, актиничната кератоза отнема години на редовно излагане на слънце, за да се развият лезиите.

Рискови фактори

Всеки може да развие актинична кератоза с течение на времето. Съществуват обаче рискови фактори, които правят хората по-склонни да развият актинична кератоза.

Тези фактори включват:

• Възрастни хора на 40 или повече години са с най-висок риск

• Дълга история на слънчево изгаряне или екстремно излагане на слънце

• Живеещи в слънчева среда

• Използвайки соларни легла

• С анамнеза за развитие на клетъчна актиничност

• С по-светла коса или очи

• С тенденция да горят на слънце

• Диагноза

В много случаи човек ще забележи малката кръпка кожа, която се развива с това състояние. Както при всички промени в кожата, така и при наскоро открити сблъсъци, човек трябва да види възможно най-скоро своя лекар, за да помогне рано да улови проблемите.

Лекарят или дерматолог вероятно ще може да диагностицира актиничната кератоза с обикновен визуален преглед. Ако има някакво съмнение, може да се направи кожна биопсия, където в лаборатория се изследва малка проба от засегнатата кожа.

Пробата често се взема по време на същото посещение на лекар или дерматолог като визуалния преглед и изисква само вцепеняваща инжекция.

Предотвратяване

Основните методи за превенция на актиничната кератоза са чрез промени в начина на живот и човек да бъде наясно с ефектите от излагане на ултравиолетови лъчи.

Лицето трябва да вземе подходящи предпазни мерки, когато е навън, като например носенето на шапки и облеклото, които покриват повечето части на тялото и слънцезащитните продукти.

Хората трябва да избягват прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи за тен, както на закрито, така и на открито.

Важно е да запомните, че това състояние може да възникне от всеки източник на ултравиолетова светлина, включително и вътрешни солариуми

Лечение

Докато някои случаи на актинична кератоза могат да се решат естествено сами, човек е силно препоръчително да потърси медицинско лечение. Необходимо е действие, тъй като състоянието се счита за предракови.

Има няколко различни възможни варианта за лечение, които могат да включват комбинация от следното:

• Медикаменти

• Хирургия

• Фотодинамична терапия, използвайки лекарства и светлина за унищожаване на раковите клетки

Лечението на по-напреднали или широко разпространени случаи на актинична кератоза включва лекарства под формата на различни кремове и гелове. Някои лечебни кремове включват:

• Диклофенак гел

• Имиквимод крем

• Флуороурацил крем

• Игнол мембутал гел

Тези кремове и гелове се прилагат директно в засегнатите области на кожата. Те могат да предизвикат нежелани реакции при някои хора, които могат да получат обриви, зачервяване и подуване на мястото на приложение.

Хирургия

В случаите, когато човек има само няколко петна или петна, лекарят може да препоръча премахването на засегнатата област чрез лека операция. Две от най-честите опции за хирургия са кюретаж и криотерапия.

Остъргването, което се нарича кюретаж, включва устройство, наречено кутрет, което да отстрани увредените кожни клетки. В някои случаи електрохирургията се използва веднага след остъргване. Електрохирургията включва лекар, който използва писалка, за да разруши и отстрани засегнатата тъкан с електрически ток.

И двете процедури изискват локална упойка. Някои хора изпитват странични ефекти, включително белези, обезцветяване и инфекция.

Замразяването, наричано “криотерапия”, премахва лезиите, като ги замразява с течен азот. Лекарят прилага течния азот към кожата, когато екстремният студ причинява подуване и лющене на засегнатата област. Тъй като кожата лекува, лезиите падат, позволявайки на нова, неповредена кожа да се появи.

Криотерапията е най-честото лечение за актинична кератоза. Това е отчасти защото може да се направи в кабинета на лекаря и отнема само няколко минути. Нежеланите реакции могат да включват:

• Промени в текстурата на кожата

• Мехури

• Инфекция

• Промяна на цвета на кожата в мястото на лечение

Фотодинамична терапия

Фотодинамичната терапия включва прилагането на химикал към засегнатите области на кожата. След това лекарят излъчва изкуствена светлина върху химикала, който на свой ред убива повредените клетки и премахва актиничната кератоза.

Нежеланите реакции могат да включват зачервяване, подуване и изгаряне, което може да се усети по време на процедурата.

Човек и техният лекар ще работят заедно, за да определят най-добрия вариант или опции. В някои случаи човек може да има редовно лечение за повтарящи се кръпки.

Перспектива

Актничната кератоза е показател за тежки промени в кожата и увреждане на кожата в резултат на UV-излагане. Тези промени поставят лице с актинична кератоза с висок риск от развитие на рак на кожата.

Хората, които улавят актиничната кератоза рано, са склонни да имат добър шанс да премахнат риска от развитие на рак. Ако обаче се остави нелекувана, актиничната кератоза може да се развие в рак на кожата.

След като се лекува за актинична кератоза, човек вероятно ще трябва да насрочи годишни дерматологични назначения, да провери за повторение и да провери за други признаци на рак на кожата.