//Страничните ефекти не са основен проблем за нов клас лекарства за рак на гърдата

Страничните ефекти не са основен проблем за нов клас лекарства за рак на гърдата

Изследователи от Университета в Саутхемптън са установили защо някои хора могат да станат резистентни към моноклоналните антитела – общ тип имунотерапия, използвана при лечението на лимфома.

Насърчаващо, в ранни проучвания те демонстрират, че добавянето на стимулиращо лекарство за имунна реакция, наречено “агонист на STING”, може да преодолее резистентността към лекарства при този вид рак на кръвта.

Резултатите от проучването, финансирано от благотворителните организации Bloodwise и Cancer Research UK, са публикувани в списание Cancer Research.

Моноклоналното антитяло ритуксимаб е подобрило процента на преживяемост за много типове лимфоми, но не всички пациенти отговарят и много от тях ще се релапсуват. Изследователи в Саутхемптън са изучавали как работи ритуксимаб и как да се преодолее резистентността. Те показаха, че ритуксимаб действа, като стимулира специфични бели кръвни клетки, наречени макрофаги, да поглъща и “яде” лимфомните клетки.

Някои лимфоми обаче могат да потискат макрофагите, като манипулират протеини, наречени Fc-гама рецептори, открити на тяхната повърхност, за да предотвратят поглъщането. Констатациите помагат да се обясни защо ритуксимаб може да бъде неефективен при някои пациенти с лимфом.

Изследователите след това използват серия от експериментални имуностимулиращи лекарства в комбинация с моноклонални антитела, за да видят дали могат да преодолеят съпротивата. За разлика от други тествани стимулатори на имунната система, един специфичен клас реагенти, наречени STING агонисти, бяха последователно способни да стимулират макрофагите, да обърнат резистентността и да елиминират лимфомните клетки в мишки и човешки клетки в лабораторията, когато се използват в комбинация с моноклонални антитела.

Д-р Стивън Беърс, ръководител на изследването с професор Марк Краг от Медицинския факултет на Университета в Саутхемптън, заяви: “Ние показахме, че агонистите на STING могат да помогнат за” редуване “на имунните клетки и обратните опити на туморните клетки да потиснат “Следващата стъпка ще бъде да се модифицират STING агонистите в лабораторията, за да бъдат възможно най-ефикасни при стимулиране на имунната система при пациенти с лимфом”.

Д-р Аласдайр Ранкин, директор “Изследвания при изследванията на рака на кръвта” Bloodwise, каза: “Ритуксимаб е помогнал да се трансформират преживяванията за много видове лимфоми, а новите моноклонални антитела от следващо поколение подобряват допълнително лечението, но не всички пациенти ще реагират. Докато има още време, преди да стигне до клиниката, идентифицирането на комбинации от лекарства, които могат да преодолеят резистентността към лечението, може да бъде от полза за много пациенти. ”

Професор Питър Джонсън, главен клиницист на Cancer Research в Обединеното кралство, заяви: “Лечението на антитела, които използват имунната система, са една от големите успешни истории на съвременната ракова терапия, но също така знаем, че раковите заболявания намират много начини да избягат от имунната система. вълнуващи изследвания предполагат, че използването на лекарства за повторно програмиране на клетките около рак може да направи лечението на антителата много по-ефективно в бъдеще и ние трябва да можем да започнем да тестваме това в клиниката много скоро “.