//По-висок риск от агресивен рак на простатата при по-високи и по-тежки мъже

По-висок риск от агресивен рак на простатата при по-високи и по-тежки мъже

Нови изследвания показват, че по-високите мъже и тези, които са с наднормено тегло, имат по-висок риск от по-агресивни видове рак на простатата. Констатациите биха могли да помогнат да се осигури свеж поглед върху начина на функциониране на болестта.

В САЩ ракът на простатата е вторият най-разпространен рак при мъжете. Около 1 на 7 мъже ще бъдат диагностицирани с рак на простатата през целия им живот, като 1 от 39 мъже се очаква да умре от болестта.

Както при другите видове рак, има лечения, но има и голям брой въпроси, които все още са отговорни за рисковите фактори и прогресията на заболяването.

Наскоро група изследователи от Оксфордския университет в Обединеното кралство реши да разгледа връзката между височината, затлъстяването и рака на простатата.

Размер, рак на простатата и риск

Предишни изследвания, разглеждащи връзката между височина, индекс на телесна маса (BMI) и риск от рак на простатата, са довели до различни резултати. Някои ранни проучвания показват повишен риск с ИТМ, но не и височина, докато други са били неубедителни както за теглото, така и за височината.

Въпреки това, голяма част от по-ранната работа не е разделяла данните на вид рак. Например, те не са взели предвид етапа (до каква степен туморът се е разпространил) и степента (колко анормални са туморните клетки). Този изследователски проект на Великобритания е един от първите, който прави разлика между висококачествени и напреднали тумори.

Водещият автор д-р Аурора Перез-Корнаго и нейният екип възобновят разискването и преразглеждат връзката в по-подробни подробности.

Бяха взети данни от европейското перспективно проучване за рака и храненето, включващо 141 896 мъже от Дания, Италия, Германия, Гърция, Холандия, Испания, Швеция и Великобритания. Средната възраст на участниците е 52.

Общо взето, има 7,024 случая на рак на простатата, от които 726 са висококачествени и 1 388 са в напреднал стадий. Има и 934 смъртни случая, причинени от рак на простатата.

След като данните бяха анализирани, екипът заключи, че височината не е свързана с общия риск от рак на простатата.

Обаче рискът от висококачествено заболяване и смърт от рак на простатата е свързан с височината: рискът се увеличава съответно с 21% и 17%, а всеки допълнителен 10 см височина.

Защо височината може да е фактор за рака на простатата, е неясно. Д-р Перез-Корнаго казва: “Намирането на висок риск при по-високи мъже може да даде представа за механизмите, които са в основата на развитието на рак на простатата, например свързани с ранното хранене и растежа”.

Връзки с измерванията на телесното тегло и талията

Екипът отбеляза също така и връзката между BMI и рака на простатата: по-високи ИТМ са били свързани с по-висок риск от висококачествени тумори, както и повишен риск от смърт от рак на простатата.

При по-възрастните мъже, обиколката на талията се счита за по-добър начин за измерване на затлъстяване от BMI, и тази мярка е съчетана с 18% по-висок риск от смърт от рак на простатата, както и тринадесет% по-висок риск от рак на висока степен, с всеки 10 допълнителни сантиметра в обиколката на талията.

Учените смятат, че разбирането за това, защо теглото е свързано с рака на простатата може да отнеме известно време, за да се избегне.

“Наблюдаваните връзки с наднормено тегло може да се дължи на промени в нивата на хормоните в затлъстели хора, които на свой ред могат да повишат риска от агресивен рак на простатата. Въпреки това, разликата в рак на простатата може да се дължи отчасти на разлики в откриване на рак на простатата при мъжете със затлъстяване.”, казва Д-р Аурора Перес Корнаго

В другия край на скалата здравословното тегло показва противоположен ефект. Д-р Перез-Корнаго обяснява, че “здравословното телесно тегло се свързва с намален риск от рак на простатата от висок клас и смърт от рак на простатата години по-късно”.

Въпреки че тези констатации са завладяващи, ще бъде известно време, преди точните механизми зад тях да бъдат открити. “Тези резултати подчертават значението на изучаването на рисковете за рака на простатата отделно по степен и степен на тумора”, обяснява д-р Перез-Корнаго.

“Те могат също така да информират стратегиите за превенция, но трябва да направим още работа, за да разберем защо съществуват различия в риска”.