//Нов начин за прогнозиране на бъбречната функция може да подобри дозирането на химиотерапия

Нов начин за прогнозиране на бъбречната функция може да подобри дозирането на химиотерапия

Учените в университета в Кеймбридж са разработили нов статистически модел, който оценява бъбречната функция при пациенти с рак. Това е най-точният модел за оценка на бъбречната функция, който все още е развит и трябва да помогне на специалистите по раковите заболявания да третират по-безопасно пациентите си и да подобрят точността на дозирането на химиотерапия. Моделът вече е достъпен безплатно онлайн.

Бъбреците изпълняват редица жизненоважни функции, включително филтриране на отпадъци и токсини от кръвта, производство на витамин D и регулиране на кръвното налягане. Функцията на филтриране на бъбреците се измерва чрез скоростта на гломерулна филтрация (GFR), скоростта, при която кръвта преминава през гломерулите, филтрите на малките кръвоносни съдове в бъбреците.

Определянето на GFR е важно, тъй като оценката на бъбречната функция може да покаже как се развива болестта, дали лечението с наркотици има неблагоприятни странични ефекти върху ключовите телесни функции и дали е безопасно да се предпише лекарство при определена доза, въпрос от особено значение за раковите лекари при предписването на химиотерапевтични лекарства. Обаче измерването на GFR е технически трудно. Поради това лекарите често разчитат на начини за оценка на GFR, което може да бъде относително неточно.

“Почти всеки пациент с рак получава измерване на бъбречната си функция, докладвано като прогнозна GFR, и тази стойност влияе върху редица терапевтични решения, но засега не знаем най-добрия начин да предоставим тази стойност на пациентите с рак”, казва Др Тобиас Яновиц от Института за изследване на рака в Обединеното кралство (CRUK) Кеймбридж в университета в Кеймбридж, първи общ автор. “Като се има предвид колко важна е тази мярка в ежедневната клинична практика, ние смятахме, че в този контекст трябва да предоставим модел, основан на доказателства.”

Сега, в проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology, авторите описват нов и по-добър начин за оценка на GFR, който е разработен, използвайки данни от голям набор от данни на над 2500 пациенти. Те използват точни измервания на GFR, за да осигурят златен стандарт и след това методи за статистическо моделиране, за да намерят най-добрия математически модел за оценка на GFR. Новият модел също така дава мярка за несигурността за тази оценка.

За да се тества използването на този ревизиран метод за оценка на GFR, изследователите се съсредоточиха върху точността на дозирането на химиотерапията, по-специално дозирането на карбоплатина, която се използва за лечение на множество видове рак като рак на белите дробове, тумори на зародишни клетки, рак на яйчниците и рак на гърдата , Новият модел намалява вероятността от неправилно дозиране на карбоплатина в сравнение с настоящите модели, използвани в клиничната практика, от повече от 20% за сега публикуваните модели до 11,7% при новия модел.

“Точността при дозирането на химиотерапия е много важна”, казва Едуард Уилямс, първият автор, също от CRUK Cambridge Institute. “Твърде много химиотерапия може да бъде токсичен и може дори да бъде животозастрашаваща, но твърде малко химиотерапия може да бъде неефективна срещу рака. Нашият модел трябва да помогне на лекарите да изчисли дозите на химиотерапията по-точно и по този начин да намали риска от токсичност или неуспех на лечението.

Моделът е направен онлайн за да бъде достъпен до лекарите – безплатно.

“Вярваме, че този инструмент, който се основава на строга методология, може да има положително въздействие върху грижите за много пациенти с рак”, казва старшият автор проф. Елена Ърл от Катедрата по онкология в Кеймбридж. “Затова сме го направили свободни и лесно достъпни.”

“Ограничението на нашата работа, за което най-добре осъзнаваме, е, че поради демографските данни на пациента в нашия набор от данни, нашият модел не дава насоки за въздействието на състезанието върху оценената ГФР, въпреки че е добре известно, че расата може да бъде ключова променлива “, обяснява д-р Яновиц. “Това ще бъде решено в бъдещата работа. Също така искаме да проучим колко добре функционира новият модел за пациенти с други заболявания, различни от рак.

“Работата е много добър пример за учени от различни специалности, които се събират, за да осигурят напредък за грижата, която предлагаме на пациентите с рак”.

Проучването е подкрепено от Cancer Research UK, Wellcome Trust и Националния институт по здравни изследвания Cambridge Biomedical Research Center.

Професор Питър Джонсън, главен лекар на Cancer Research в Обединеното кралство, казва: “Хемотерапевтичните лекарства са много мощни, така че с правилната доза има огромна разлика колко ефективни са те и как можем да избегнем ненужните странични ефекти. бъбреците работят и колко бързо химиотерапията като наркотиците напускат тялото помага да се направи нашето лечение по-точна и по-подходяща за всеки индивид. ”