//Прост тест предвижда дали на рак на пикочния мехур ще се завърне

Прост тест предвижда дали на рак на пикочния мехур ще се завърне

Учените са измислили прост тест за по-ранно и по-точно предупреждение за връщането на рак на пикочния мехур от съществуващите методи, според изследване, публикувано в Британския вестник “Cancer”.

Изследователи от Университетската болница в Лион тестват урината на 348 пациенти с рак на пикочния мехур за дефектирания протеин, наречен ТЕРТ, и това е способно да предвиди кога ракът ще се върне при повече от 80% от пациентите. Стандартният метод, наречен цитология, установи възвръщаемостта само при 34% от пациентите.

Новият тест откри рак на пикочния мехур, който не се е разпространил в мускулната стена, по-рано от цитологията, което помага на лекарите да започнат лечението по-рано и преди появата на симптомите.

Друго предимство е, че новият тест отличава рака от инфекциите на пикочните пътища.

Професор Ален Руфион, изследовател, базиран в университетската болница в института по онкология в Лион, заяви: “Стандартният цитологичен тест изисква лекар да погледне надолу микроскоп, за да прочете резултатите, но тестът TERT се чете от машина, която е по-проста и по-точна и те могат да се използват веднага. Докато тестът TERT струва малко повече от стандартната цитология, е вероятно да стане по-евтино с течение на времето.”

“Фактът, че тестът не реагира на инфекции на пикочните пътища, е много интересен, защото показва, че е силен и е малко вероятно да даде подвеждащи резултати”.

Откритието също така предполага, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере повече за ролята на TERT грешки при рака на пикочния мехур.

Анна Пърман, старши научен информационен мениджър в Cancer Research UK, заяви: “Това обещаващо проучване предлага нова и по-точна система за ранно предупреждение, за да се установи дали ракът на пикочния мехур е вероятно да се върне. хората ще оцелеят при връщането на рак на пикочния мехур в най-ранния стадий.”