//Храни от средиземноморската диета показали, че предотвратяват колоректален рак

Храни от средиземноморската диета показали, че предотвратяват колоректален рак

Ползите от така наречената средиземноморска диета са били приветствани в новините през последните години. Сега, ново проучване разглежда внимателно елементите на диетата, които биха могли да помогнат за предотвратяване на риска от колоректален рак.

Сред много други предимства, се показва, че средиземноморската диета намалява риска от колоректален рак. Но особеностите на тази полезна роля не са проучени задълбочено.

Ново проучване, представено на 19-ия Световен конгрес по стомашно-чревния рак на ESMO, проведено в Барселона, Испания, откроява няколко компонента на средиземноморския хранителен ключ за предотвратяване на колоректален рак. Първият автор на изследването е Наоми Флис Исаков, доктор на медицинския център в Тел Авив в Израел.

По-специално изследването разглежда връзката между компонентите на храненето, взети както самостоятелно, така и в комбинация, както и риска от развитие на напреднал колоректален полип.

Колоректален рак има тенденция да се развива от напреднали полипи или аденом. Въпреки това шансовете на полипите да станат злокачествени зависи от различни фактори, включително размер, структура и местоположение.

Увеличаване на средиземноморската диета

Доктор Исаков и екипът са изследвали 808 души, подложени на скрининг или диагностични колоноскопия.

Участниците са на възраст между 40 и 70 години и не са изложени на висок риск от колоректален рак. Изследователите са направили антропометрични измервания – като индекс на телесната маса (BMI) и височина – на участниците, и са поискали от тях да попълнят въпросник за честотата на хранене. Те също така взеха участие в медицинско интервю и интервю за начина на живот.

Изследователите определиха спазването на средиземноморската диета като над средното потребление на плодове, зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни, както и риба и птици.

По-нисък медиен прием на червено месо, алкохол и безалкохолни напитки също се счита за ключов компонент на диетата. Една средиземноморска диета също е описана като съдържаща “високо съотношение на мононенаситени към наситени мастни киселини.”

За целите на изследването, изследователите определиха напреднали полипи като аденоми с размер по-голям от 10 милиметра, с “висока степен на дисплазия или хлътнали хистологии”.

Както обяснява Американското дружество за борба с рака (ACS), терминът “дисплазия” се отнася до анормалния аспект на полипите. “Висококачествена дисплазия” е термин, използван за описание на полипи, които изглеждат ненормални или подобни на рак. АСС също така отбелязват, че по-големите аденоми имат тенденция да имат вихрушки растеж и по-вероятно са да доведат до рак.

Д-р Исаков и колеги също са изследвали здравословния контрол, който не е имал полипи, както в миналото, така и по време на изследването.

Повече риба и плодове намаляват риска

След като се сравняват индивидите с колоноскопии без полипи и тези, чиято колоноскопия показва напреднали полипи, авторите откриват ясна връзка между компонентите на средиземноморската диета и риска от колоректален рак.

Хората с напреднали полипи съобщават, че консумират по-малко елементи от средиземноморската диета. По-конкретно, средната стойност е 1,9 средиземноморски диетични компоненти в напреднала група полип, в сравнение с 4,5 компонента в групата без полипид.

Изненадващо, дори два или три елемента на диетата са свързани с 50% намаляване на риска от напреднали полипи, в сравнение с консумирането на никакви ключови компоненти изобщо.

Освен това рискът допълнително намаля, като се увеличи броят на средиземноморските елементи. Колкото по-консумирани са повече елементи от средиземноморската диета, толкова по-ниски са шансовете за появата на полипос в колоноскопията.

Изследователите се приспособяват към други рискови фактори, свързани с колоректалния рак, и установяват, че повишената консумация на риба и плодове, заедно с ниския прием на безалкохолни напитки, е най-вероятно да намали риска от напреднали полипи.

Открихме, че всеки един от тези три варианта е свързан с малко повече от 30% намален шанс на човек с напреднала, предракообразна колоректална лезия, в сравнение с хората, които не са яли нито един от компонентите на MD [средиземноморската диета].”, казва д-р Наоми Ф. Исаков.

Тя заключи: “Сред хората, които са направили всичките три здравословни избора, ползата е била съчетана с почти 86% намалени коефициенти.”

Говорителят на ESMO, д-р Дирк Арнолд от Института CUF de Oncologia в Лисабон, Португалия, също коментира констатациите, като каза: “Това широко изследване на кохортно контролирано население потвърждава впечатляващо хипотезата за асоциация на колоректални полипи с диети и други фактори на начина на живот. ”

“Това е в съответствие с други много скорошни констатации за хранителните ефекти, като например потенциалните защитни ефекти от консумацията на ядки и добавки от витамин D, които са показани по-рано тази година”.

“Въпреки това,” добавя д-р Арнолд, “остава да се види дали тези резултати са свързани с намалена смъртност и също така е неясно дали и кога диетичната промяна би била полезна.”

След това авторите планират да проучат ефектите от средиземноморската диета в група с висок риск от развитие на колоректален рак.