//Витамин C може да спре развитието на левкемията

Витамин C може да спре развитието на левкемията

От 70-те години на миналия век изследователите проявяват интерес към високата доза витамин С и терапевтичния му потенциал за лечение на рак. Ново изследване показва как витамин С може да спре левкемичните стволови клетки да се размножават и по този начин да блокира развитието на някои форми на рак на кръвта.

Доказателствата за витамин С като ефективно лечение на рак остават спорни. Няколко проучвания са показали, че това работи срещу голямо разнообразие от ракови заболявания, включително рак на панкреаса, рак на черния дроб, рак на дебелото черво и рак на яйчниците. Други проучвания обаче предполагат, че може да направи химиотерапията по-малко ефективна.

Ново изследване, проведено от учени в Центъра за лечение на рак Perlmutter в Нюйоркския университет Langone Health, изследва ефекта на витамин С върху рака на кръвта.

Първият автор на изследването е Луиза Цимино, доктор, асистент в катедрата по патология в NYU Langone Health, а резултатите са публикувани в списание Cell.

Ролята на ензима ТЕТ2 в левкемията

Ензим, наречен Tet methylcytosine dioxygenase 2 (TET2), е известен със способността да направи стволови клетки – които са недиференцирани клетки, които все още не са придобили специфична идентичност и функция – да се диференцират в зрели нормални кръвни клетки, които в крайна сметка умират подобно на други нормални клетки.

Това е от полза за пациенти с левкемия, при които кръвните стволови клетки, на които не им е “разказано” за зрялост, така че вместо това те се регенерират и се умножават безкрайно. Това спира организма да произвежда нормални бели кръвни клетки, които помагат на нашата имунна система да се бори с инфекцията.

Генетичните промени могат да повлияят върху благоприятното действие на този ензим. Авторите отбелязват в своето проучване, че 10% от пациентите с остра миелоидна левкемия, 30% от пациентите с тип пред-левкемия наречен миелодиспластичен синдром и 50% от тези с хронична миеломоноцитна левкемия имат генетична неизправност, която намалява TET2.

Поради това, проф. Цимино и колегите му разглеждат как този ензим може да бъде генетично стимулиран и дали може Витамин C да се използва или не за това.

Какви са клиничните последици?

Отговарящият за изследването автор д-р Бенджамин Нейл, директор на Perlmutter Cancer Center говори за Medical News Today за значението на техните открития.

“Нашите резултати показват, че високи дози витамин С – и е важно да се отбележи, че това означава дози, които трябва да се прилагат интравенозно – може да има терапевтична полза при TET2-мутантен миелодиспластичен синдром, самостоятелно или в комбинация с текущите деметилиращи терапии / Или PARP инхибитори. ”

“Нашата работа също така предполага, че витамин С плюс / минус PARP инхибитори може да бъде част от полезна стратегия за TET2 мутант (остра миелоидна левкемия),” добавя д-р Нийл. Но авторът предупреждава, че това са само предсказания и че те “трябва да бъдат тествани при пациенти с хора чрез клинични опити”.

“Д-р Абдул Маър-Хей в Центъра за рак на Perlmutter организира многоцентрово проучване, за да изпробва ефектите на витамин С в междинен и високорисков миелодиспластичен синдром”, каза ни д-р Нийл. “Резултатите от това проучване ще бъдат доста интересни.”

Д-р Нийл споделя с MNT някои от насоките на учените за бъдещи изследвания, като казва: “Ние планираме и допълнителни предклинични проучвания за тестване на ефекта от високата доза витамин С в комбинация с PARP инхибитори в повече модели на остра миелоидна левкемия и в първичните проби на пациентите.”

“И накрая, планираме експерименти за идентифициране на други агенти, които могат да синергизират с витамин С в проби от остра миелоидна левкемия”.