//Семена от авокадо могат да помогнат при лечението на рак и сърдечни заболявания

Семена от авокадо могат да помогнат при лечението на рак и сърдечни заболявания

От понижаването на холестерола до подпомагането на загубата на тегло, потенциалните ползи от консумацията на авокадо са добре документирани. Ново проучване обаче предполага, че по-нататъшни ползи могат да се получат от част от плодовете, които обикновено изхвърляме: обвивката на семената.

Изследователите установили, че люспите от авокадо семена съдържат различни химични съединения, които биха могли да помогнат за унищожаването на вируси, борбата със сърдечните проблеми и дори лечението на рака.

Ползите от авокадо

Като се имат предвид многото ползи за здравето, свързани с приемането на авокадо, не е чудно, че плодовете са увеличили популярността си.

Проучване свързва приема на авокадо с по-ниски нива на “лош” холестерол при хора с наднормено тегло или със затлъстяване. Други изследвания свързват консумацията на авокадо с намален риск от метаболитен синдром.

Разбира се, тези ползи се основават на консумацията на плода от авокадо, тъй като кожата и семената на плодовете обикновено се изхвърлят. Новото изследване обаче предполага, че когато го изхвърлим, може да изхвърлим най-ценния компонент.

Д-р Бандиопадиай и колеги стигнаха до техните открития, като заграбиха около 300 изсъхнали люспи от авокадо, което е кожата, която покрива семената.

Процесът на заземяване доведе до получаване на 21 грама прах от люспи от авокадо. По-нататъшната обработка на праха води до три чаени лъжички масло от люспи от семена и малко над една чаена лъжичка восък от люспи от семена.

След това екипът използва хроматографски-масов спектрометричен анализ за определяне на химичните съединения, присъстващи в масло и восък на люспи от семена.

Обвивката на семената от авокадо: “Скъпоценният камък на скъпоценните камъни”?

Общо изследователите са идентифицирали 116 съединения в маслото от люспи от авокадо, много от които могат да бъдат полезни за човешкото здраве и много от които не могат да бъдат намерени в самите авокадо семена.

Някои съединения, които са от особен интерес за олиото от люспи на семената, са бехенилов алкохол, додеканова киселина и хептакоан. Бененовият алкохол се използва в антивирусното лечение, додекановата киселина е известно, че усилва “добрия” холестерол, а хептаколанът е показал обещание за убиване на тумори.

Освен това екипът идентифицира съединения в алуминиев восък от авокадо, които се използват като хранителни добавки – като бутилиран хидрокситолуен – и в козметични продукти, включително бис (2-бутоксиетил) фталат.

Изследователите планират да променят някои от химическите съединения, които идентифицират в масло от люспи от авокадо, за да развият нови, по-безопасни лекарства.

“Много добре може да се окаже, че люспите от авокадо, които повечето хора считат за отпадъци от плода, всъщност са скъпоценни камъни на скъпоценните камъни, защото лекарствените съединения в тях могат да бъдат използвани за лечение на рак, сърдечни заболявания и други условия.“