//Тройно-негативен рак на гърдата: Какво трябва да знаете

Тройно-негативен рак на гърдата: Какво трябва да знаете

Троен-негативният рак на гърдата е различен от трите най-чести типа рак на гърдата. По-трудно е да се третира и е агресивна форма.

Тъй като това е агресивно и рядко заболяване, борбата с тройно-негативния рак на гърдата може да бъде трудна и има по-малко възможности за лечение.

Какво е тройно-негативен рак на гърдата?

За да разберете тройно-негативния рак на гърдата, човек трябва да знае повече за трите основни вида рак на гърдата. Това са:

• положителен естрогенен рецептор

• HER2 рецептор положителен

• положителен прогестерон рецептор

Прогестерон рецептор положителен и естроген рецептор положителни са най-често срещаните видове рак на гърдата.

За хората, които развиват един от тези видове рак, има опции за хормонална терапия, които могат да помогнат при атаката на раковите клетки. Ако една терапия не работи, често може да има друга терапия.

Друг често срещан тип рак на гърдата е HER2 рецептор положителен. В случаите на HER2, раковите клетки имат изобилие от HER2 рецептори на техните повърхности. Подобно на раковите заболявания на гърдата, причинени от хормонални рецептори, HER2 ракът на гърдата може да бъде лекуван с различни терапии, които са насочени към HER2 рецептора.

Тройно-негативен рак на гърдата се отнася до рак, който не е положителен за някой от трите други вида. Това е и най-често срещаната форма на рак на гърдата и най-трудното за лечение.

За разлика от трите основни вида, тройно-негативен рак на гърдата в момента няма целеви терапии. Също така е по-вероятно другите видове рак на гърдата да се разпространяват и да се повтарят.

Рискови фактори

Понастоящем изследователите се интересуват да научат повече за някои от рисковите фактори за развитие на тройно-негативен рак на гърдата. Тези, които изследователите са идентифицирали досега, включват:

Затлъстяване и бездействие

Хората, които са с наднормено тегло и имат по-висок BMI, са застрашени да развият тройно-негативен рак на гърдата. Тези категории обикновено включват онези, които не са много активни.

Генетика

Хората с мутирали гени са изложени на по-висок риск от тройно-негативен рак на гърдата, както и от други общи ракови заболявания.

Фамилната анамнеза за рак на гърдата може да помогне да се определи дали някой има по-висок риск от развитие на рак на гърдата в бъдеще.

Възраст

Някои изследвания показват, че възрастта може да играе роля при повишен риск от развитие на тройно-негативен рак на гърдата.

При жени в пременопауза е установено, че развиват тройно-негативен рак на гърдата по-често от жени в постменопауза.

Раса или етническа принадлежност

Някои проучвания предполагат, че определен произход може да направи хората по-податливи на тройно-негативен рак на гърдата. Непропорционален брой случаи на тройно-негативен рак на гърдата засягат афро-американските жени.

Бременност

Някои изследвания показват, че бременността играе роля за увеличаване или намаляване на риска от троен-негативен рак на гърдата.

Жените, които са имали деца, са склонни да бъдат изложени на по-голям риск от тези, които не са. По същия начин, жените, които имат само едно дете, имат по-малка вероятност да развият тройно-негативен рак на гърдата, отколкото жените с много деца.

Диагностика

Диагнозата на тройно-негативния рак на гърдата започва с откриване.

Както при другите ракови заболявания на гърдата, човек може да почувства малка, твърда бучка върху или близо до гърдите. В други случаи рутинното сканиране на гърдите може да разкрие област на безпокойство.

След като се установи растежът, лекарят ще трябва да вземе проби от тъкан от него. В много случаи това се прави с игла, която извлича проби от подозираната бучка. Пробите се изпращат в лаборатория за по-нататъшно тестване. Това се нарича биопсия.

Лабораторията ще върне патологичен доклад до лекаря, описващ от какво се състои израстъка. В някои случаи е доброкачествено, което означава, че няма ракови клетки. Друг път докладът за патологията показва, че е рак.

Какъв вид рак на гърдата има човек, ще бъде подчертано и от доклада за патологията. Някой, чийто рак не се вписва в една от трите основни категории, ще получи диагноза троен-негативен рак на гърдата.

Лечение

Възможностите за лечение на троен-негативен рак на гърдата са ограничени в сравнение с това, което е на разположение за другите видове рак на гърдата.

Хормоналните терапии се оказват по-малко ефективни, тъй като този вид рак не се влияе от трите хормона, свързани с други ракови заболявания на гърдата.

Има обаче няколко различни опции и изследователите търсят допълнителни лекарства, които да помогнат за лечението на този по-агресивен рак на гърдата.

В момента терапевтичните възможности за троен-негативен рак на гърдата включват:

• Хирургия

• Радиация

• Химиотерапия

Хирургическите опции включват частично или пълно отстраняване на едната или двете гърди. Някой в ранните стадии на тройно-негативен рак на гърдата може да не иска да обмисли мастектомия като първа линия на лечение.

В по-напреднали случаи, лекарят може да препоръча мастектомия за отстраняване на рака, преди той да се разпространи.
Радиацията е друго потенциално лечение за хора с тройно-негативен рак на гърдата. Радиационните цели убиват раковите клетки, за да спрат растежа и разпространението им.

Проучванията показват, че химиотерапията може да бъде най-добрият вариант на лечение за тройно-негативен рак на гърдата.
Трябва да се разработи общ план за лечение между индивида и неговия лекар. Планът трябва да очертае какви стъпки ще се предприемат за лечение на рака, самоподдържането и какво да се направи, ако ракът не реагира на лечение или започне да се разпространява.

Важна част от лечението е човекът да остане активен и да яде разнообразни здравословни храни. Подобряването на диетата и упражненията може да помогне на някого да се чувства по-добре по време на лечението.

Перспектива

Изследователите описват перспективите за рак при 5-годишно преживяване. В случай на тройно-негативен рак на гърдата хората са по-малко склонни да преживяват първите 5 години след диагнозата, отколкото тези, диагностицирани с други видове рак на гърдата.

Обаче оцеляването и цялостната прогноза варират от човек на човек. Много от факторите могат да повлияят на прогнозата на индивида, включително:

• Когато ракът е открит и лекуван

• На какъв етап е ракът и дали се е разпространил или не

• Как ракът отговаря на лечението

В случаите, когато ракът се улавя на по-ранен етап и се лекува ефективно, човек има много по-висока честота на преживяване, отколкото ако се открие в по-късните етапи, когато ракът се е разпространил или не реагира на лечението.