//Мазнините в корема могат да причинят рак

Мазнините в корема могат да причинят рак

Ново изследване прави две значителни открития: първо, то показва как нераковите клетки се превръщат в туморни, когато се “поdpoмагат” от определен протеин, и второ, предполага, че източникът на този протеин може да се крие в мастната тъкан, с която много от нас се борят.

Изследването, публикувано в списанието “Онкоген”, бе ръководено от Джейми Бернар, асистент по фармакология и токсикология в Мичиганския държавен университет в Източен Лансинг. Първият автор на изследването е Дебруп Чакработи, който е следдокторски изследовател в лабораторията на проф. Бернар.

Както авторите обясняват, установен орган на изследванията предполага, че мазнините увеличават риска от рак. Въпреки това и въпреки нарастващите тенденции на затлъстяването в световен мащаб, малко се знае за това как мазнините оказват влияние върху процеса, при който нераковата клетка се превръща в ракова.

“Докато е постигнат известен напредък в лечението на рак и подобряване на качеството на живот на пациентите, броят на новите случаи продължава да нараства”, казва проф. Бернар.

Също така и затлъстяването. В момента 38% от хората в Съединените щати се смятат за затлъстели, пишат авторите, а процентът се очаква да достигне 42% до 2050 г.

“Важно е да разберем причината за появата на рак, за да можем по-добре да намалим броя на случаите на рак, използвайки диетични модификации или терапевтични интервенции”, казва проф. Бернар.

По-конкретно, авторите пишат, че е важно да се проучи по-задълбочено ефектът на т.нар. Висцерална мастна тъкан върху развитието на рака.

Висцералната мазнина е мастната тъкан, която се натрупва около няколко жизненоважни органа в корема, като черния дроб, панкреаса и червата. Обратно, подкожната мазнина е мастната тъкан, която се съхранява точно под кожата.

Понякога тази мазнина се нарича “активна мазнина”, защото, както обясняват авторите, тя не само съхранява енергия, но също така е “метаболитно активна, отделяйки голям брой адипокини, цитокини и растежни фактори”. В този контекст проф. Бърнард и колегите си поставиха началото да проучат кои фактори във висцералната мазнина насърчават развитието на рак при мишки.

FGF2, открит в корема, може да причини рак

За да се изследва туморният растеж в епителните клетки на мишките и ефектите от висцералните мазнини in vivo, изследователите хранят гризачите с високо съдържание на мазнини, предизвикват образуване на ракови клетки с ултравиолетови В лъчи и извършват липектомия, която е вид хирургия която премахва слоя мазнини около талията.

Проф. Бърнард и колегите му разработиха “нова система за определяне на способността на факторите, освободени и филтрирани от ДДС за стимулиране на клетъчната трансформация”.

Изследователите установяват, че ДДС е произвел фибробластен растежен фактор-2 (FGF2) в много по-големи количества в сравнение с подкожна мастна тъкан.

Освен това, използвайки анализ за пролиферация, учените разкриха, че FGF2 кара кожата и гръдните епителни клетки, които са “вече уязвими на протеина” да се трансформират в ракови клетки.

Проф. Бърнард и екипът също са направили извадка от тъкани с ДДС от жени, които са претърпели хистеректомия и са установили, че когато мастната тъкан е имала по-високи секрети на протеина FGF2, повече клетки са се превърнали в тумори на рак при трансплантация в мишки.

“Това би означавало, че мазнините от мишки и хора могат да направят не-туморогенна клетка злокачествено трансформирана в туморогенна клетка”, казва проф. Бернар.

Позовавайки се на наднорменото тегло като рисков фактор за рака, професор Бернар казва: “Нашето проучване показва, че индексът на телесна маса или ИТМ може да не е най-добрият показател.”

“Това е абдоминално затлъстяване и дори по-конкретно нива на протеин, наречен фибробластен растежен фактор-2, който може да бъде по-добър индикатор за риска клетките да станат ракови.”

Тя също така отбелязва, че другите рискови фактори за рака не трябва да се пренебрегват.

“Винаги има елемент на случайност дали човек ще получи рак или не, но като направи по-интелигентен избор, когато става въпрос за хранене и упражнения и избягване на вредни навици като тютюнопушенето, хората винаги могат да помогнат да изкривят шансовете в тяхна полза.”, казва Проф. Джейми Бернар.

В бъдеще проф. Бърнард и колеги планират да намерят съединения, които могат да спрат ефектите на FGF2 и да потиснат образуването на ракови тумори.