//Субунгвален меланом: Симптоми, рискови фактори и лечение

Субунгвален меланом: Симптоми, рискови фактори и лечение

Субунгвалният меланом е тип рак на кожата, който се среща под ноктите. “Subungual” е медицинският термин за “под нокътя”.
В тази статия научаваме за субунгвален меланом, който е само един от видовете рак, който засяга ноктите.

Какво е субунгвален меланом?

Меланомът е рак на кожата, който започва в меланоцитите, които са клетки, които имат пигменти на кожата. Събраните меланоцити могат да образуват бенки. Някои бенки са ракови, но много от тях не са.

Меланомът може да бъде трудно лечим, ако не се открива в най-ранните му етапи, тъй като може да се разпространи и в други органи.

Меланомът обикновено е резултат от излишното ултравиолетово излагане на слънце, така че повечето хора идентифицират меланома върху части от тялото, където слънцето удря най-често, като лицето.

Подозрения за меланома в други области на кожата, като например под нокътя са не толкова чести. Това включва меланома под ноктите, който е известен като субунгвален меланом.

Този тип меланом често прилича на нормално набиване на ноктите и може да бъде трудно да се идентифицира.

Има различни видове меланом, свързан с ноктите. Субунгвалният меланом идва от матрицата на ноктите, откъдето произлиза кератинът. Други ракови заболявания, свързани с ноктите, включват меланома на негъла, която се появява под нокътната плоча, и перигенен меланом, който идва от кожата до нокътната плоча.

Според Journal of Foot and Ankle Research, около 1,4 процента от всички диагностицирани случаи на меланом са тези, които засягат нокътя.

Симптоми

Субунгвалната меланома често започва като кафява или черна линия под нокътя. Човек може да го обърка за синина.

Основните симптоми, свързани със субунгвалната меланома, са следните:

• кафяви или черни ивици в нокътя без никакви известни наранявания
• ивици, които се увеличават по размер
• натъртване на ноктите, което не се излекува или не се движи нагоре, докато нокътя расте
• нокти на ръцете или нокти на краката, които се отделят от нокътното легло
• потъмняваща кожа до ноктите
• нокът, който кърви или развива нодула
• изтъняване, напукване или изкривяване на нокътната плоча

Едно от ключовите индикации за субунгвалната меланома е известно като “знака на Хътчинсън”. Това е, когато човек има линия, която се простира от върха на нокътя до нокътното легло и в кожицата.

Повечето случаи на субунгвален меланом се появяват в миниатюрата или големия нокът на ръката. Въпреки това, човек може да усети субунгвален меланом на всеки нокът.

Субунгвалната меланома понякога се проявява без отличителните пигментирани ивици. В този случай човек може да почувства другите симптоми, които са свързани с подуване, включително промени в самия пирон, кървене и болка в нокътното легло.

Рискови фактори

Имайки предвид някои рискови фактори, не означава, че някой ще получи меланома, но това означава, че те са по-застрашени от заболяването и трябва да бъдат особено бдителни за ранните симптоми.

Най-значимият рисков фактор за субунгвалния меланом е продължителното излагане на слънце и ултравиолетова светлина.

Други рискови фактори включват:

• по-тъмна кожа
• на възраст над 50 години
• анамнеза за травма на пръстите на ръцете или пръстите на краката
• имуносупресивно разстройство, като HIV

Диагноза

Лекарят ще направи физическа оценка на нокътя и ще попита човек за въпроси относно лезиите върху нокътя.

Те могат да попитат кога е започнало, как ноктите се променят с течение на времето и каквито и да било други съответни медицински данни.

Някои от условията, които могат да изглеждат подобни на субунгвалната меланома, включват:

• онихомикоза, която е гъбична инфекция на ноктите
• paronychia, инфекция на нокътното легло
• пиогенен гранулом или прекомерно нарастване на тъканта на ноктите
• сквамозноклетъчен карцином

Ако лекарят подозира, че състоянието може да бъде субунгвална меланома, те ще вземат биопсия на матрицата за нокти, както и нокътното легло.

Патолог, специализиран в идентифицирането на раковите клетки, ще изследва клетките на ноктите, за да определи дали те са ракови и се проявяват по начина, по който обикновено го извършват меланомните клетки.

Ако лекарят потвърди, че диагнозата е меланом, може да нареди повече изследвания, за да се определи дали ракът се е разпространил.

Субунгвалният меланом може да бъде меланом “in situ”, което означава, че клетките са предракови и все още не са се развили в напълно ракови клетки.

Най-тежката форма на субунгвален меланом е етап IV, където раковите клетки са се разпространили в други органи.

Лечение

След като лекарят е определил степента на субунгвалната меланома, те обикновено започват лечение, като хирургически премахват засегнатата област. Това може да включва премахване на целия нокът или част от пръста.

Ако ракът се е разпространил в лимфните възли или в тялото, той може да е прекалено обширен за лечение само чрез отстраняване на засегнатата област.

След хирургичното отстраняване на засегнатата област лекарят може да препоръча допълнителни терапии за предотвратяване на последващото разпространение на рака. Тези лечения могат да включват химиотерапия и радиация.

Радиационната терапия обаче често се използва като палиативен тип терапия за хора с меланом. Това означава, че лечението ще намали болката от разпространението на ракови клетки, но може да не лекува самия рак.

Перспектива

Според New England Journal of Medicine, човек чака приблизително 2,2 години от началото на симптомите си до диагнозата на субунгвален меланом. Въпреки това, важно е да се потърси правилна диагноза, веднага щом симптомите станат забележими.

Като общо правило, перспективата за субуннгвален меланом е по-лоша от другите типове меланом, тъй като често има забавяне на диагнозата. Петгодишната честота на преживяемост за сублингвалната меланома може да варира значително – от 16 до 87 процента, в зависимост от това колко широко се разпространява ракът.

Като общо правило, колкото по-рано е открит ракът, толкова по-добър е шансът за ефективно лечение и оцеляване.

Прогнозата на човек често е свързана с това колко дълбоко туморът е нахлул в кожата. Колкото по-дълбок е туморът, толкова по-смъртоносен меланом може да бъде.