//Преработени храни, свързани с ракови заболявания при възрастни жени

Преработени храни, свързани с ракови заболявания при възрастни жени

Ново проучване показва, че храни с по-висока хранителна плътност – обикновено преработени храни – могат да увеличат риска от ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло, при жени в постменопауза, дори и да са физически подходящи.

Прекомерното тегло често е свързано с допълнителни тежки заболявания, включително 13 различни вида рак, сред които е рак на ендометриума, рак на бъбреците, рак на черния дроб и рак на панкреаса.

Също така е добре установено, че постменопаузалният рак на гърдата е свързан със затлъстяването.

Тази връзка доведе изследователи от Университета на Аризона Мел и Енид Зукерман Колеж по обществено здраве в Тусон да съсредоточат усилията си върху изучаване на това кои диетични практики могат да доведат до рак при жени в постменопауза.

Изненадващо, те открили, че това, което може да постави някои възрастни жени на риск от затлъстяване, свързано с раковите заболявания, не е тяхното телесно тегло, а качеството на тяхното хранене. Констатациите са публикувани в последния брой на списанието на Академията по хранене и диета.

Изследователите отбелязват, че хранителната плътност на храната (DED), която отразява качеството на храненето на някого, е това, което се свързва с риска от рак при жените, дори когато тези жени са физически пригодени.

“Показаният ефект при жени с нормална тежест по отношение на риска от ракови заболявания, свързани със затлъстяването, е нов и противоречи на нашата първоначална хипотеза”, казва д-р Синтия А. Томсън.

DED измерва качеството на диетата, като разглежда съотношението на калориите или консумираната енергия във връзка с хранителните вещества, получени от конкретна храна.

Например, преработени храни като пица и различни захарни десерти имат висока енергийна плътност, тъй като имат много калории, но не са много богати на хранителни вещества, което означава, че човек трябва да консумира по-големи количества от тези храни, за да получи най-важното от тях.

Обратно, цели храни, като плодове и зеленчуци, са с по-ниска енергийна плътност, което означава, че те съдържат по-малко калории и са по-питателни.

DED се изчислява, като се раздели броят на калориите в храната, която се обслужва от общото тегло.

Връзка между качеството на диетата и риска от рак

Д-р Томсън и нейните колеги анализираха данните, събрани от кохортата от 90 000 жени в постменопауза, участвали в инициативата за здравето на жените. За да се определи въздействието на DED върху риска от рак за участниците, изследователите ги помолиха да попълнят въпросник за честотата на хранене.

По този начин те успяха да съберат данни за хранителните навици на участниците, включително приблизителния им енергиен прием и хранителните качества на консумираните от тях храни.

Теглото на всички храни бяха взети от базата данни на Министерството на земеделието на Съединените щати, което позволи на изследователите да изчислят DED.

Що се отнася до раковите резултати на участниците, д-р Томсън обяснява, че тази информация е получена от медицинските досиета на жените и е била прегледана от специалисти за потвърждаване на диагнозата.

Установено е, че постменопаузалните жени с високи DED диети са с 10% по-висок риск от развитие на форма на рак, свързан със затлъстяването. Този резултат е изненадващо ограничен до участниците, които са докладвали нормално телесно тегло на изходното ниво.

“Сред жените с нормална тежест, по-високите DED могат да бъдат фактор, допринасящ за раковите заболявания, свързани с наднорменото тегло.” Важно е да се отбележи, че DED е модифициран рисков фактор. сред постменопаузалните жени “, предлага д-р Томсън.

Жените трябва да имат предвид хранителната стойност

Изследователите съветват възрастните жени да консумират по-малко храни с висока енергийна плътност, за да предотвратят риска от рак. Въпреки това, д-р Томсън и нейните колеги също признават, че DED, като такова, може да не е пряка причина за риска от рак.

Всъщност, изследването стимулира хипотезата, че високата ДЕД може да повлияе на метаболизма на жените, което води до дерегулации, които са известен фактор за податливостта към рак.

Д-р Томсън предполага, че бъдещите проучвания трябва да се стремят да проверят дали същата връзка между DED и раковия риск, свързан със затлъстяването, важи и за по-младите жени или мъже.

Междувременно изследователите призовават жените да се съобразяват с качеството на диетата си, независимо от физическото им тегло.