//Ежедневната консумация на домати може да предпази от рак на кожата

Ежедневната консумация на домати може да предпази от рак на кожата

Диета, богата на домати, намалява развитието на рак на кожата с 50% при мишки, според ново проучване на Държавния университет в Охайо. Изследването подчертава как хранителните интервенции могат да променят риска от рак на кожата.

Изследването е проведено от Татяна Оберзищ, професор по патология в Държавния университет в Олмос в Колумб, съавтор Джесика Копърстоун, научен сътрудник в катедрата по хранителни науки и технологии в Колежа по хранителни, селскостопански и екологични науки на университета и техните колеги. Техните констатации са публикувани в списанието “Научни доклади”.

Незащитеното излагане на слънце е основен рисков фактор за рака на кожата. Кератиноцитен карцином (КК) е най-разпространеният рак на кожата, като през 2012 г. са диагностицирани 5,4 милиона нови случая. Базално-клетъчните карциноми представляват около 80% от случаите на КК, а около 20% от случаите са плоскоклетъчни карциноми.

Докато КК се свързват с ниска смъртност, финансовото въздействие на лечението на рак на кожата в САЩ е около 8,1 милиарда долара и нараства. В опит да се намалят случаите на рак на кожата и техните разходи за лечение, Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ издадоха Призива за действие на хирург-генерала за борба с рака на кожата през 2014 г.

В резултат на доклада за поканата за действие са проучени алтернативни методи за защита срещу рака на кожата, като защитата, използваща хранителни интервенции, е потенциален кандидат за модулиране на риска от рак на кожата.

Предишни доказателства показаха, че консумирането на доматена паста може да намали слънчевото изгаряне и че хранителните каротеноиди, които са “пигментиращи съставки, които дават на доматите техния цвят”, остават в човешката кожа след консумирането на паста, може да бъде причина за нейния защитен ефект срещу ултравиолетовите лъчи.

“Ликопенът, основният каротеноид в домати, е показал, че е най-ефективният антиоксидант на тези пигменти”, казва Копърстоун.

Други изследвания показват, че приемането на ликопен от яденето на домат в цялата му хранителна форма е по-ефективно при предотвратяване на слънчево изгаряне, отколкото ликопена, приложен от синтезирана добавка. Това предполага, че други съединения в домати могат да допринесат за цялостния ефект.

Хранените с домати мишки са имали по-нисък риск от рак на кожата

Ново проучване има за цел да определи дали консумацията на разнообразие от домати значително ще намали туморите на рак на кожата при мъжки и женски мишки, които са били хронично изложени на ултравиолетова светлина.

Няма значима разлика в броя на туморите, установени при женските мишки в проучването, твърдят изследователите.

Екипът обаче установи, че когато мъжките мишки са хранени с 10% диета на доматен прах всеки ден в продължение на 35 седмици и след това са изложени на ултравиолетова светлина, те са получили 50% намаление на туморите на рака на кожата, в сравнение с контролната група на мишки, които не са яли домат.

Отбелязаните разлики между мъжките и женските мишки могат да се обяснят с предишни изследвания, които съобщават, че мъжките мишки развиват тумори по-бързо след излагане на ултравиолетови лъчи, отколкото женски мишки, а туморите им са по-големи, по-агресивни и по-богати.

“Това изследване ни показа, че трябва да обмислим пола, когато разглеждаме различни превантивни стратегии”, коментира проф. Oberyszyn. “Това, което работи при мъжете, може да не винаги работи еднакво добре при жените и обратно.”

Проф. Oberyszyn, Копърстоун и техните сътрудници откриха, че само мъжките мишки, хранени с дехидратирани червени домати, са имали намаление на туморите. Мъжки мишки, които се хранят с голямо разнообразие от дехидратирани домати – доказано, че имат по-високи нива на бионаличност на ликопен – имат по-малко тумори от тези в контролната група, но разликата не е забележима.

“Алтернативните методи за системна защита, евентуално чрез хранителни интервенции за модулиране на риска от заболявания, свързани с кожата, биха могли да осигурят значителна полза. Храни не са наркотици, но те могат да променят развитието на някои заболявания през целия живот.“, казва Джесика Копърстоун.

В момента Копърстоун работи, за да определи дали други съединения в доматите могат да имат значителни ползи за здравето.